Binnen de kattenwereld zijn er twee ziektes die helaas veelvuldig voor komen, met name bij katten die buiten vrij rondlopen. Dit zijn FIV oftewel kattenaids en FeLV oftewel kattenleukemie.

FIV (Feline Immunodeficientie Virus):

FIV wordt veroorzaakt door een virus wat te vergelijken is met aids bij mensen. De virus tast het immuunsysteem aan van de kat die daardoor bevattelijk wordt voor allerlei virussen, infecties en andere ziektes. FIV is niet overdraagzaam naar mensen en vormen daardoor geen gevaar voor de eigenaars van de kat.

FIV wordt verspreid door bloed-bloed contact of door vloeistof contact zoals urine, speeksel etc. Het wordt dus vooral verspreid door bijtwonden als gevolg van vechten of als gevolg van paring daar de kater de poes in de nek bijt om haar vast te houden. De ziekte komt dus met name voor bij katers die buiten vrij rond lopen en vechtgedrag hebben om territorium of om een poes.

Het ziekteverloop is vergelijkbaar met HIV bij de mensen en na infectie met het FIV virus zijn er een aantal stadia te onderkennen:

FIV is niet te genezen alleen de symptomen kunnen worden bestreden met antobioticum. FIV kan worden aangetoond door middel van een zogenaamde snaptest. Met deze test wordt door middel van wat bloed gekeken over er antilichamen tegen FIV in het bloed aanwezig zijn. De uitslag is na enkele minuten bekend. Indien de test positief is dient men nog wel het te laten bevestigen door middel van een serologisch bloedonderzoek bij een gespecialiseerd laboratorium. Dit is noodzakelijk omdat het nog wel eens gebeurt dat de test een vals positieve uitslag geeft.
Sunny