Giardia:

Giardia is de meest voorkomende maag/darm parasiet bij zowel katten als bij mensen. Deze parasiet is overdraagzaam en kan dus overspringen van kat naar mens en van mens naar kat. De Giardia kent een korte levensduur in het maag/darmstelsel van de kat waar het eitjes legt (cysten). De eitjes komen via de ontlasting naar buiten en besmetten op deze weg de omgeving. Er zijn slechts 10 cysten nodig om een infectie te voorzaken terwijl per 1 gram ontlasting er wel 100.000 cysten aanwezig kunnen zijn. De besmetting gebeurt dus door de inname van de cysten via de mond waarna de cysten zich ontpoppen en de cyclus weer opnieuw begint.

De cysten zijn erg hardnekkig en kunnen wel tot 3 maanden buiten het lichaam overleven. Ze houden het liefst van vochtige koele omgevingen. Goede hygiƫne bij toiletbezoeken en schoonmaken van de kattenbakken zijn dus heel belangrijk om besmetting te voorkomen. Indien er eenmaal sprake is van een besmetting dient de hele leefomgeving te worden behandeld. De kattenbak dient dagelijks gereinigd te worden met chloor en koud water (warm water neutraliseert de hygiƫnische werking van chloor) en daarna nabehandelen met kokend water. Warmte is het enigste wat effectief de cysten verwijdert. Het is dus belangrijk de omgeving te stomen en speelgoed, mandjes, kussens etc te wassen. Tegelijkertijd wordt de kat behandeld met een 5 tot 8 daagse kuur met panacure of metronidazol en dient de kat op dag 3/5/8 gewassen te worden. Bij langharige rassen is het belangrijk de haren bij de anus weg te knippen om te voorkomen dat cysten in de vacht nestelen.

Symptomen van Giardia zijn donkere diarree die zich onderscheid door een specifieke geur. Daarnaast kan de ontlasting slijm en bloed bevatten. Vaak zie je braakneigingen zonder het verlies van eetlust. Hoewel niet dodelijk kan een langdurige besmetting wel van invloed zijn op de ontwikkeling van de kat indien deze nog jong is. Bij volwassen katten kan vermagering of algehele verzwakking van de weerstand optreden.Bij een langdurige infectie kan blijvende schade aan het darmkanaal ontstaan.

Giardia kan worden aangetoond door middel van een ontlastingonderzoek. Hierbij wordt gedurende drie dagen ontlasting van de kat verzameld en naar het laboratorium gebracht. Na behandeling is het adviseerbaar de test na twee weken nogmaals uit te voeren om er zeker van te zijn dat de parasiet succesvol is bedwongen.

Giardia
Sunny