Over mij:

Ik ben een kleine hobbyfokker van Ragdolls en Siberen en ik heb maximaal 3 nestjes per jaar. Ik sta niet geregistreerd in de Kamer van Koophandel en bereken ook geen BTW. Alle katten zijn onderdeel van het gezin en met het fokken wil ik mijn bijdrage leveren aan het verbeteren en verder ontwikkelen van de twee rassen. Mijn cattery ben ik begonnen met 2 Ragdoll zusjes genaamd Bibi en Britt, beide zijn Seal Tortie Mitted. Mijn eerste nestje kwamen van Britt terwijl Bibi op jonge leeftijd is gesteriliseerd. Britt is inmiddels herplaatst terwijl Bibi nog bij mij is als gezelschapspoes. Gedurende de eerste jaren heb ik kennis gemaakt met het fokken van katten en heb ik me verder verdiept in de Ragdolls. Gedurende die tijd heb ik veel Ragdolls gezien die niet het specifieke karakter van een Ragdoll hadden of qua bouw ook niet meer voldeden aan hoe een Ragdoll oorspronkelijk was gebouwd. Daarnaast constateerde ik ook dat er veel oude lijnen van fokkers van het eerste uur aan het verdwijnen zijn. Dit alles heeft mij doen besluiten mijn fokprogramma om te gooien en mij te focussen op de 100% traditionele Ragdolls zonder uitkruisingen met tot doel het behouden van deze oude lijnen. De traditionele Ragdoll kenmerkt zich vooral doordat de ontwikkeling van de kat langzaam gaat en dat ze de volledige 4 jaar nodig hebben om hun legendarische schoonheid te ontwikkelen. Bij het fokken van Ragdolls hanteer ik daarbij de volgende principes:
  1. Op de eerste plaats komt gezondheid. Dit betekend dat ik veel tijd spendeer in het zoeken naar gezonde lijnen. Ook zijn al mijn katten test op bekende erfelijke wfijkingen zoals HCM, PKD en CIN;
  2. Op de tweede plaats komt karakter. Naast gezondheid is dit de belangrijkste kenmerk daar de Ragdoll zijn specifieke floppy-karakter dient te behouden;
  3. Op derde plaats komt bouw. Hierbij geldt dat de Ragdoll een grote kat is met bij voorkeur een stevige bouw en zijdeachtige vacht;
  4. Als laatste komt uiterlijk waarmee ik de aftekening en algehele looks bedoel.
Na lang zoeken heb ik in 2014 mijn eerste traditionele lijnen kunnen importeren vanuit Australië. Dankzij het vertrouwen die Debbie van Guysndolls Ragdolls in mij had heb ik mooie gezonde lijnen in mijn cattery kunnen halen. Ik heb een eigen 100% traditionele kater die alleen ter beschikking staat tot de dames die onderdeel zijn van mijn fokprogramma. Ik doe dus geen uitdekkingen.

Na een aantal jaren kwam ik via een goede vriendin in aanraking met de Sibeer en was aangenaam verrast hoe goed ze samengaan met de Ragdoll. Ik raakte op slag verliefd op een mooie dame, een Black Golden Tabby Spotted met wit genaamd Noëlle en na lang wikken en wegen heb ik besloten ook Siberen in mijn cattery te plaatsen. Vorig jaar heb ik mijn cattery uitgebreid met Kuz’kin Dom Naomi, een black solid Sibeer die ik heb gehaald uit Moskou. Het is mooi om te zien hoe deze twee rassen zo goed met elkaar samen kunnen leven en in veel facetten ook op elkaar lijken maar ook weer heel anders zijn.

Mijn katten hebben een centrale plek in mijn leven en een groot deel van mijn woning is ingericht om mijn katten een mooi en gevarieerd leven te kunnen bieden, zowel binnen als buiten. Ik fok af en toe een nestje waarbij de kittens opgroeien in de woonkamer en er veel aandacht wordt geschonken aan het socialisatie proces. Iedereen in mijn familie is hierbij betrokken. Alles wordt er aangedaan om de kittens de beste start mee te geven en gereed te maken voor hun nieuwe huisje.

Gezondheid:

De gezondheid van mijn katten staan voorop, zodoende worden alle open katten elk jaar gecontroleerd via echo op PKD/CIN (nierafwijking) en HCM (hartafwijking). Daarnaast wordt via DNA onderzoek vastgesteld of de katten dragers zijn van de genen die HCM kunnen veroorzaken. Ik probeer er alles aan te doen om deze erfelijke afwijkingen niet in onze katers en poezen te hebben.

Daarnaast worden alle katten regelmatig getest op kattenaids (FIV) en leukemie (FeLV). Alhoewel het testen op diverse afwijkingen en ziektes niet 100% kan garanderen dat de katten gezond zijn probeer ik op deze manier het risico erop zo laag mogelijk te houden. Dit betekend ook dat ik garant sta voor erfelijke afwijkingen wat inhoud dat in het verkoopcontract een bepaling is opgenomen dat bij het optreden van een erfelijke afwijkingen binnen de eerste drie levensjaren de koper of nagenoeg al zijn geld terug krijgt of een vervangende kitten mag uitkiezen.

Kopen van een kitten

Binnen Nederland verkoop ik in principe alleen maar kittens als liefhebber. Fokpoezen en dekkaters worden alleen verkocht indien ze van show/fok kwaliteit zijn aan officieel erkende cattery's met name gevestigd in het buitenland. Er worden geen kittens verkocht aan fokkers die gebruik maken van kooien. Uiteraard verkopen wij geen fokpoezen en dekkaters aan cattery's in landen indien dit is afgesproken met de cattery waar onze poezen en katers vandaan komen. Alle kittens die mijn cattery verlaten als liefhebber zullen gesteriliseerd/gecastreerd hier vertrekken. Dit betekend dat in mijn verkoopprijs de kosten voor de castratie/sterilisatie is in begrepen zodat de nieuwe eigenaar dit niet meer hoeft te regelen.

Het kopen van een kitten als liefhebber gebeurd op basis van een contract waarin wij garant staan dat het kitten de best mogelijk start heeft meegekregen. Indien naar verloop van tijd mocht blijken dat er toch sprake is van een erfelijke afwijking, dan krijgt u of voor het grootste gedeelte u geld terug of een vervangende kitten. Alle kittens worden beoordeeld op karaktereigenschappen zodat ik de best mogelijke match kan maken tussen de kopers en het kitten. Dit betekent dat ik altijd persoonlijk kennis wil maken met de kopers.

Indien u graag van mij een kitten wilt dan kunt u dat kenbaar maken door het inschrijfformulier in te vullen op de contactpagina. U dient rekening te houden met een verkoopprijs van € 750 met een aanbetaling van € 150 indien u een kitten wil reserveren. Deze aanbetaling wordt niet terugbetaald als u besluit het kitten niet te nemen maar blijft eventueel staan voor de aankoop van een andere kitten bij ons. Als ik echter besluit het kitten niet te verkopen dan ontvangt u uiteraard de aanbetaling wel retour.

Ik ben aangesloten bij Tica en Cats and Tulips.
Sunny