De Ragdoll:

De Ragdoll is een zogenaamd hybride ras. Dit betekent dat het ras van origine niet in het wild voorkomt, maar is ontstaan uit het kruizen van enkele rassen. De grondlegster van de Ragdoll is Ann Baker die in de jaren zestig de basis heeft gelegd voor het ras. Het verhaal gaat dat Ann Baker is begonnen met een witte Angora-achtige poes genaamd . Deze kat was van haar buurvrouw. Josephine had al vaker kittens gekregen maar die waren allemaal wild. Op een bepaald moment werd Josephine door een auto aangereden. Gelukkig overleefde zij dit ongeval en werd zij overgebracht naar de plaatselijke Universiteit om haar leven te redden. Korte tijd later kreeg zij weer kittens, maar deze kittens waren anders dan voor het ongeluk. Deze kittens waren zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. Ook waren ze dol op menselijke aandacht.

Kittens


Josephines eigenaar wilde van de kittens af en Ann Baker vond dit gedrag, als ervaren kattenfokster, erg interessant. Ze besloot enkele kittens mee te nemen, waaronder Buckwheat. Ann had een oudere zoon van Josephine geleend om een nieuwe lijn op te zetten in haar fokprogramma. Dit was een zwart bruine Pers-achtige met de naam Blackie. Tijdens de bezoeken aan de eigenaar van Blackie zag ze zijn broer, een indrukwekkende kater. Deze broer had de uitelijke kenmerken van een Heilige Birmaan, maar dit was hij niet. Ook deze kater mocht zij lenen voor haar fokprogramma. Ann noemde deze kater Raggedy Ann Daddy Warbucks. Zowel Daddy Warbucks als Blackie waren zoons van Joshepine, maar volgens Ann van verschillende vaders. De vader van Daddy Warbucks was onbekend zodat het moeilijk is om de oorsprong verder te achterhalen. Buckwheat, een effen zwarte poes, was een dochter van Blackie en Josephine. Zij had het uiterlijk van een Burmees maar met een dikke vacht. Naast Buckwheat kreeg Ann nog een poes, Raggedy Ann Fugianna. Dit was in feite een mislukte Bi-colour en haar vader was Daddy Warbucks.

Toen Ann Buckwheat en Fugianna in eigendom had en recht had op dekkingen van Daddy Warbucks, was de rest niet zo moeilijk. De basis voor het nieuwe ras was gelegd. Ann besefte dat de nakomelingen van deze drie grondleggers speciaal waren en noemde "haar" ras Ragdolls. In 1975 liet Ann "Ragdoll" registreren als trademark.

floppy kittens


Uiterlijk

De Ragdoll wordt ook wel de hond onder de katten genoemd omdat ze zich erg hecht aan de mensen waar hij/zij leeft. Het woord “Ragdoll” betekent letterlijk 'lappenpop'. Ann Baker heeft deze naam gekozen omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen. Het liefst ligt de Ragdoll op zijn rug met zijn pootjes opgekruld op zijn lichaam. Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo.

De bekendste Ragdolls zijn pointed. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd, terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Pointed Ragdolls hebben blauwe ogen. De kleuring ontstaat onder invloed van temperatuur, wat ook verklaart waarom Ragdoll kittens nagenoeg wit worden geboren. Het duurt in totaal drie jaar voordat de Ragdoll is uitgegroeid en uitgekleurd. De kleuren van de Radoll zijn Seal, Blue, Chocolate, Lilac. De kleuren Red, Creme en Tortie komen voornamelijk door uitkruisingen met onder andere een Pers. Daarnaast zien we de lynx (tabby) terug in de kleuren. De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

pointColourpoint:
Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.


Mitted:
: Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.


bicolor
Bi-colour:
Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte "V". Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.

Mink en Sepia:

De minks hebben een donkerdere lichaamskleur, gecombineerd met een Blauw tot groene oogkleur, maar de ideale oogkleur voor een mink is blauw/groen, beter bekend als aqua. Sepia’s zijn nog iets donkerder gekleurd en hebben een dubbel mink gen. Zij geven in combinatie met een pointed Ragdoll allemaal mink Ragdoll kittens. Mink en sepia kittens worden, in tegenstelling tot de pointed Ragdolls, al gekleurd geboren, de points en de kleur zijn al zichtbaar bij de geboorte. De Sepia en Mink hebben een voorlopige erkenningstatus in Nederland. De Mink en Sepia behoren niet tot mijn fokprogramma.

Karakter

Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Net zoals bij elk ander ras heb je onder de Ragdolls schootzitters en geen schootzitters. Over het algemeen is de Ragdoll altijd in de buurt te vinden, bij voorkeur naast je. Ze volgen je vaak als een hondje waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin wordt ook op prijs gesteld. Ragdolls kunnen niet tegen alleen zijn en zijn dan ook niet geschikt voor een huishouding waar ze overdag alleen zitten tenzij er meerdere katten of honden aanwezig zijn.

Kruisingschema patronen:

Patroontabel

Sunny