Geschiedenis van de Siberische kat:

De naam Siberische kat geeft al aan waar de kat oorspronkelijk vandaan komt, hij komt van Rusland. De Siberische kat is een oerras wat betekend dat dit ras in de natuur is ontstaan en valt onder de boskatten. De Siberische kat wordt voornamelijk gevonden rond St. Petersburg. In het voormalige communistische Sovjet Unie was het jarenlang verboden om huisdieren te houden en te fokken waardoor de Siberische kat voornamelijk in het wild en op de boerderijen was te vinden. De Siberische kat kon daardoor overleven en door de straten van Rusland rennen. Ze verschenen ook bij kloosters waardoor de Siberische Kat een mystieke allure kreeg. De Siberische kat werd pas erkend en herkend als een apart ras nadat de Perestroika het communistische regime ten val had gebracht. Voor de val van het communistische regime was het niet toegestaan voor Russische kattenliefhebbers om te fokken en te showen waardoor het voor hun onmogelijk was te weten dat het door hun gehouden halflangharige ras een compleet apart ras was. Na de perestroika waren de Russische mensen vrij om naar het buitenland te gaan, naar bijvoorbeeld kattenshows, waardoor er langzaam aan meer interesse ontstond in het fokken van katten. Tussen 1980 en 1989 werden er diverse clubs opgericht voor katten en werden er in het binnen- en buitenland shows georganiseerd.


Door het bezoeken van deze shows en het laten beoordelen van de katten door keurmeesters kwam het besef dat deze katten geen Maine Coon, Noorse Boskat of een andere boskat waren, wat ze wel lang hadden gedacht. Keurmeesters en andere mensen met grote kennis op het gebied van katten kwamen al snel tot de conclusie dat deze kat anders was dan alle andere katten. Het duurde dan ook niet lang voordat deze katten officieel erkend werden als een apart ras genaamd de Sibeer. Al snel volgende dan ook een eigen rasbeschrijving en standaard. De eerste standaarden werden geschreven in 1989 en werd nog vele malen herschreven voordat het uiteindelijk werd geaccepteerd bij alle grote Katten verenigingen en clubs. De Sibeer is dus uiteindelijk een oud ras wat pas in de jaren negentig werd erkend. De Siberische kat of vergelijkbare katten bestaan dus al heel lang waarbij de archieven beschrijvingen laten zien van enkele eeuwen geleden in met name het noordelijk deel van Rusland. De allereerste beschrijving van een Siberische kat dateert van 1.000 AD. Doordat Rusland een groot land is en bestaat uit meerdere delen met ieder zijn eigen klimaat en leefomgeving zie je verschillen tussen Siberische katten uit verschillende steden. As een erkend ras is de Siberische kat een relatief jong ras en nog volop in ontwikkeling en kan daardoor niet vergeleken worden met rassen die al heel lang gefokt worden zoals de pers en de siamees. Het zusterras Neva Masquerade werd later ontdekt en werd genoemd na de rivier waar ze voor het eerst was gezien, de Neva. De Neva Masuqerade is een pointed ras met blauwe ogen in tegenstelling tot de Siberische kat. De Neva Masquerade maakt geen onderdeel uit van mijn fokprogramma.

Karakter/bouw:
De Siberische kat is een stevige halflang harige stoere kat die ondanks zijn stoere uiterlijk een lieve en aanhankelijke kat is. Ze willen graag bij je zijn en wachten bij de deur op het moment dat je binnenkomt. Alles dient afgerond of rond van vorm te zijn wat de Siberische kat de vriendelijke uitdrukking geeft. De Siberische kat heeft een grote fluffy vacht in de winter en zijn nagenoeg bijna kortharig in de zomer. De Siberische kat heeft een zware bouw waarmee hij/zij goed kan klimmen en jagen. De ogen mogen groen, geel, en oranje zijn maar de voorkeur wordt gegeven aan groene ogen. Alleen de Neva Masquerade heeft blauwe ogen. De oren dienen voorzien te zijn van zogenaamde lynxpunten en zijn rond van vorm. De Siberische kat heeft drie vachten:
  1. Een zijdezachte topcoat.
  2. Een dubbele wolachtige ondervacht.
Zoals alle halflang harige rassen heeft de Sibeer een kraag en haarpunten tussen de voetzooltjes. Alle kleuren zijn toegestaan behalve Chocolate/Lilac en Cinnamon/Fawn daar deze kleuren en een ticked vacht een indicatie zijn van een uitkruizing met een ander ras.

De Sibeer staat bekend om zijn zachte karakter en het feit dat hij graag bij mensen is. De Sibeer heeft ruimte nodig om te spelen en dient bij voorkeur een stevige krabpaal te hebben. Daarnaast is de Sibeer het meest gelukkig in het gezelschap van andere katten of een hond. De Sibeer ontwikkelt zich langzaam en het duurt dan ook bijna 5 jaren voordat ze volledig zijn uitgegroeid.

Gezondheid:
De Siberische kat is een ras wat uit natuurlijke voortplanting is voortgekomen en kent over het algemeen weinig gezondheidsproblemen. De Siberische kat kent weinig onderhoud en staat bekend om zijn allergie vriendelijke vacht wat hem uitermate geschikt maakt voor mensen die allergisch voor katten zijn.

Kleur en aftekening:
De Siberische kat kent vele vachtkleuren (Blue, Black, Golden etc) waarbij witte plekken zijn toegestaan. De aftekening staat bekend als tabby en kenmerkt zich door de M op het hoofd en witte/lichtere aftekening rond de mond en neus. Als varianten kent men de Blotched, Spotted en Mackarel:

Blotched
Blotched:
De vacht vertoont brede strepen en vlekken van verschillende grootte en vorm. Over de gehele ruglengte vertoont dit patroon brede strepen. Op beide zijkanten is een donkere kring zichtbaar (het z.g.n. bull’s eye).Beide kanten zijn bijvoorkeur zo symmetrisch mogelijk. De buik hoort gevlekt te zijn.

Spotted
Spotted:
De vacht is op de romp volledig gevlekt,en lijken vaak op onderbroken lijnen. Deze vlekken kunnen langwerpig of rond zijn. De poten,staart,en kop zijn echter gestreept. De ringen op de staart behoren zo gelijkmatig mogelijk te zijn.

mackerel
Mackerel:
De vacht vertoont op de flanken donkere ononderbroken verticale strepen. De hals,poten,en staart vertoont horizontale bredere strepen.
Sunny