Huidschimmel/ringworm

Huidschimmel is een besmettelijke aandoening, die wordt overgebracht door de "sporen" van schimmels. De meest voorkomende schimmel bij katten is Microsporum canis. De schimmelinfectie is besmettelijk voor mens en dier en bij een uitbraak dient dan ook de kat, leefomgeving en de mensen en dieren in de leefomgeving behandelt te worden. Schimmelsporen kunnen zeer lang besmettelijk blijven en ze kunnen overal in huis gaan zitten (kleedjes, speeltjes, vloerkleed et cetera). Het is niet bekend waarom sommige dieren besmet raken en andere niet. Ook jonge dieren en dieren met verminderde afweer (door bijvoorbeeld nierfalen of andere ziektes) lopen een grotere kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Erg lastig is dat er ook sprake kan zijn van dragers. Dit zijn dieren waaraan niets te zien is, maar toch de infectie bij zich dragen. Zij kunnen de infectie weer op andere dieren en mensen overdragen.


Schimmelinfecties bij katten uiten zich voornamelijk als huidklachten door middel van kale plekken. Soms is er alleen sprake van afgebroken haren. Het zijn vaak ronde plekken, die zich langzaam uitbreiden. Er kan sprake zijn van jeuk en er kunnen korstjes aanwezig zijn of roodheid van de huid. Voornamelijk de kop en poten zijn voorkeursplekken voor de schimmels, maar al snel breiden ze zich uit tot het gehele dier. Katten kunnen besmet raken door direct contact met een besmet dier, of door in contact te komen met schimmelsporen in een besmette omgeving. Bij mensen worden schimmelinfecties vaak “ringworm” genoemd. Er is dan sprake van een ronde rode en soms jeukende huidontsteking. Deze plekken zitten vaak op de onderarmen, oksels en op behaarde gebieden. Behandeling hiervan is dan ook noodzakelijk door uw huisarts.

schimmel


Bij een besmetting dienen alle dieren behandeld te worden met een schimmeldodende medicatie die zowel ingenomen dient te worden als ook op de vacht en huid dient te worden aangebracht. Omdat het behandelen van alleen de aangetaste plekken niet afdoende is dient de gehele kat te worden behandelt door de kat te wassen met een speciale shampoo. Met name bij langharige katten wordt veelal aangeraden de kat te scheren alvorens te beginnen met het wassen.

Sunny