Tritrichomonas Foetus:

Naast de Giardia bestaat er een parasiet genaamd Tritrichomonas Foetus. De Tritrichomonas Foetus vertoont overeenkomsten met de Giardia maar kent geen cysten. Hierdoor is de Tritrichomonas Foetus minder besmettelijk en kan maar 30 minuten buiten het lichaam overleven. De Tritrichomonas Foetus kwam vroeger voornamelijk voor bij veehouders en was daar verantwoordelijk voor onder andere onvruchtbaarheid of vroegtijdige abortus bij zwangerschappen. De besmetting gebeurt net zoals bij Giardia via de ontlasting waardoor goede hygiƫne ook hier erg belangrijk is.

De Tritrichomonas Foetus is een parasiet die langzaam steeds meer aandacht krijgt in de kattenwereld. Tijdens een onderzoek bij een kattenshow is vastgesteld dat ongeveer 40% van de katten Tritrichomonas Foetus besmetting hebben. Net zoals bij Giardia bestaan de symptomen uit diarree of brijachtige ontlasting (zogenaamde koeienvlaai) waarbij soms bloed en slijm aanwezig kan zijn. Daarnaast stijgt ook de frequentie van de ontlasting. Over het algemeen leert het lichaam van de kat zelf met de parasiet om te gaan en na 2 jaar verdwijnen vaak de klachten vanzelf. Echter de parasiet is niet verdwenen en de kat is drager geworden en kan dus andere katten besmetten.

Net zoals bij Giardia kan Tritrichomonas Foetus worden aangetoond door drie dagen ontlasting op te vangen en naar het lab te sturen voor onderzoek. De besmetting kan alleen maar worden aangetoond door middel van een zogenaamde PCR test waarmee genetisch materiaal van de parasiet wordt aangetoond. Indien er eenmaal sprake is van een besmetting dient de hele leefomgeving te worden behandeld. De kattenbak dient dagelijks gereinigd te worden met chloor en koud water (warm water neutraliseert de hygiƫnische werking van chloor) en daarna nabehandelen met kokend water. De kat krijgt een 14 daagse kuur van 2 maal daags Ronidazol, dit is het enige middel wat aantoonbaar de parasiet kan bestrijden. De Ronidazol is een ongeregistreerd geneesmiddel in de kattenwereld (wordt wel veel gebuikt in de duivenwereld) en daardoor erg duur. Daarnaast mag het alleen worden gegeven onder strenge toezicht van een dierenarts. Het bestaat in tablet vorm en vloeistof waarbij de tabletten makkelijker door de kat ingenomen worden. De vloeistof is erg bitter en de kat zal dit dus als onprettig ervaren en zich verzetten.

Het is adviseerbaar twee weken na het einde van de kuur een hertest te doen en dit nogmaals te herhalen 6 weken na afloop van de kuur. Op deze wijze kan worden vastgesteld of de parasiet succesvol is bestreden.

Helaas wordt de Tritrichomonas Foetus niet herkend door dierenartsen en fokkers en is het nog relatief onbekend. Daarnaast wordt vaak ook nog de verkeerde medicatie voorgeschreven. Laat bij aanhoudende diarree de ontlasting dus onderzoeken op Giardia en Tritrichomonas Foetus en vraag er actief om bij de dierenarts. Indien de besmetting is aangetoond dien je ook Ronidazol te vragen en andere medicatie af te wijzen.

tritrichomonas
Sunny