Vlooien:

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij de kat en bij de mens. Er komen in Nederland twee soorten vlooien voor de zogenaamde hondenvlooi (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). De vrouwtjes vlo legt eitjes in de vacht van de kat nadat zij bloed heeft gezogen van de kat. De eitjes rollen uiteindelijk uit de vacht en besmetten op deze wijze de leefomgeving van de kat. Na 2 tot 4 dagen worden de eitjes larven die zich nestelen op donkere plekken en voeden met onder andere de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich en in dit stadium kunnen zij wel tot 1 ½ jaar in leven blijven en zijn ze bestand tegen heel veel middelen. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volwassen vlooi waarna de cyclus weer opnieuw begint. Het grootste gevaar zit dus niet in de vlooien die je ziet maar in de eitjes, larven en poppen die zich in de leefomgeving bevinden. De makkelijkste manier om te zien of een kat vlooien heeft is door goed in de vacht te kijken of met een kam door de vacht te gaan. Zwarte korreltjes zijn een indicatie van de aanwezigheid van vlooien. De zwarte korreltjes zijn de uitwerpselen van de vlo die als het nat gemaakt wordt rood oplicht.

Vlooien veroorzaken jeuk en de eitjes van de vlooien kunnen lintworm bij zich dragen. Daarnaast zijn sommige katten allergisch voor de speeksel van de vlooi waardoor de kat zich tot bloedens toe kan open krabben.

De effectiefste behandeling tegen vlooien is naar mijn mening Stronghold daar dit niet alleen de vlooi aanpakt maar ook de larven, poppen, eitjes en zelfs de leefomgeving. Over het algemeen behandel ik mijn katten tweemaal per jaar of als ik intensief naar shows ga 4 keer per jaar. Daarnaast controleer ik regelmatig mijn katten tijdens het borstelen en behandel de katten meteen als ik iets verdacht zie.

vlooien
Sunny