Wormen:

De meest voorkomende wormen bij katten zijn:
Spoelwormen:
Spoelwormen leven in de dunne darm van de kat waar ze wel tot 18 cm lang kunnen worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting zit en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen is het lastig om vast te stellen of de kat besmet is met de spoelworm. De eitjes van deze worm zit voornamelijk in de ontlasting van de kat en kan op deze manier de omgeving besmetten. De eitjes zijn zeer resistent tegen temperatuursschommelingen en tegen schoonmaakmiddelen en ze kunnen enkele jaren infectieus blijven.

Lintwormen:
Ook de lintworm leeft in de dunne darm. Lintwormen kunnen van enkel centimeters tot meer dan één meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop, met daarachter een groot aantal segmenten die gevuld zijn met eitjes. De achterste segmenten laten los als ze rijp zijn en kunnen zelfstandig uit de anus kruipen. Ze kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting of in de haren rond de anus. Als ze opgedroogd zijn zien ze er uit als rijstkorreltjes. Hierdoor is het eenvoudiger vast te stellen of de kat besmet is met de lintworm. De vrijgekomen eitjes worden opgegeten door vlooien. De kat kan zich besmetten door een geïnfecteerde vlo op te eten.

Hartwormen:
De hartworm is een worm die niet zo vaak voorkomt bij de kat. Tot voor kort was het een aandoening die voornamelijk in Zuid-Europa voorkwam. De laatste tijd rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot halverwege Frankrijk aangetroffen.

De ziekte wordt verspreid via muggen en kan niet direct van kat op kat worden overgedragen. De kat wordt geinfecteerd met de larven via een muggenbeet van een besmette mug. Deze larven groeien uit tot een volwassen worm en leven in de grote bloedvaten en het hart. Voorkom dat de larven uitgroeien tot volwassen wormen, deze zijn namelijk moeilijk te bestrijden. Als de kat besmet is met de hartworm duurt het 7 maanden voordat de larven volwassen zijn.

De symptomen van een besmetting met hartworm kunnen bestaan uit:
Voor de meeste wormen is Stronghold ook effectief alleen de lintworm wordt niet aangepakt. Ik doe daarnaast nog eenmaal per jaar een aanvullende panacur om eventuele lintwormen te behandelen.
Sunny